Påven, kungen och annat löst folk

Ett tag tyckte jag illa om alla kungligheter. Tänkte det var illa att några få kunde sitta på arslet sina liv igenom och låta andra passa upp på dem. Speciellt retade jag mig på de svenska kungligheterna, som var (och är!) med i kvällstidningarna varenda dag. Vad var det som gjorde dem så speciella? Varför skulle det bli sån uppståndelse bara för att kungen skulle iväg någonstans och snacka skit?

Jag kom dock till insikt efter att ha sett ett program om kungen på tv. Filmen, som var en sorts dokumentär, visade ett dygn med kungen. Man fick följa med honom på alla sysslor en kung nu kan tänkas pyssla med på en dag. Och jävlar vad tråkigt det såg ut. Jag skulle inte byta med honom för allt i världen. Att karln inte gäspade konstant ska han ha en fet eloge för. It’s a dirty work, but no one has to do it, kan man sammanfatta det hela. Ja, jag tycker synd om kungen.

Synd är det om resten av ”gänget” också, fast på olika sätt. Prinsessorna får inte hångla ifred för alla fotografer, Silvia får kramp i armen efter allt vinkande, och när det gäller den helige(?) fadern i Rom kan man fråga sig om det verkligen är en ära att bli omkringskjutsad i en jävla bur, i dagsläget knappt vid medvetande.

Prinsessan Diana blev ju, som vi alla vet, jagad till döds av en galen fotograf. På sätt och vis var hennes död upptakten till den situation vi har idag. ”Det är medias fel!” kan då pöbeln lätt utbrista, för att sedan sätta iväg efter nya villebråd. Men vore inte det att förenkla saker? Visst serverar media vad ”folk” vill ha, men de så kallade mediekonsumenterna har även en del i det hela. På samma sätt som alla kunder indirekt styr de företag de handlar från.

För att slutligen göra en återkoppling: inte fan är det medias fel att 70-åriga Irma vill se när kungen stoppar korv varenda jävla jul. Men det är lätt att skylla ifrån sig; säga ”Men vadå! Jag stackars lilla ensamma människa är dum nog att trycka i mig vilken skit som helst som tryckts med trycksvärta”. För att sedan, utifrån nyss nämnda tes, dra slutsatsen att det är medias fel. Ja, vill du förklara att du själv är en idiot och inte kan reflektera för fem öre: visst.

Annonser

En reaktion på ”Påven, kungen och annat löst folk

  1. Ping: Cirkeln är sluten « Mannen från skogarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s