Utanförskap och abnormalitet borgar för högre självkänsla

Något intressant slog mig.
Här har jag sakta sjunkit mot avgrunden, med en tilltagande känsla av att jag är utbytbar. Vi är alla sammansatta av samma organiska klet – och det är förvisso sant. Men någon form av skillnad finns det, någonstans, på något sätt.

Det som slog mig kom inte som en blixt från klar himmel.
Det var snarare tal om en gammal insikt, en insikt som glömts bort. Och som nu på nytt upptäckts. Det lustiga är att det som triggade insikten var en diskussion om patriotism och grupptillhörighet. Jag förstod att jag aldrig kommer att kunna känna någon samhörighet med någon grupp, någon nation eller smakriktning.

Jag är unik. Du är unik. Men vi är inte alla unika.
Du som känner mig förstår avsmaken i min mun, när jag använder ett så pass utslitet och numera meningslöst ord som unik, men det är ändå rätt begrepp. Inte minst när jag nu försöker upprätta en viss del av dess betydelse. Jag pratar om unik i betydelsen ”en av sin sort”. Eller är det det individuella jag fiskar efter? Nu tappade jag bort mig själv.

”I will not be pushed, filed, stamped, indexed, briefed, debriefed, or numbered”.
Vad är frihet? För mig är det att sakna tillhörighet. Genom att – i vissa fall med vemod – känna tomheten; avsaknaden av sociala attribut att identifiera sig med, är jag närmare mig själv och därmed längre från det gemensamma. Min smak är min egen, jag är varken för eller emot trender; jag ger blanka fan i dem.

Själsligt hemlös.
Abnorm, osocialiserad, okontrollerad, farlig(?), ointresserad, individuell, arrogant, egoistisk, obalanserad, oförutsägbar. Känslan av att vara misslyckad ur samhällssynpunkt; att egentligen ge allt vad gemenskap heter fingret är berusande. Jag ser på människorna som samlats i nån krystad parad för att göra vad arrangörerna planerat; att göra exakt vad som förväntas av dem. Jag hånskrattar inombords. Och kastar en mental molotov-cocktail in i klungan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s