Frihet – en floskel

Vem skulle du vara utan samhället? Skulle du vara verkligt fri som en varelse utan personnummer? Skulle du sakna tillhörigheten? Skulle du vara lycklig?

Det är de här tankarna som ligger och svävar i bakhuvudet på näringslivsfolk och liberala ”tänkare”(drömmare snarare). De tänker sig att de, utan problem, kan bortse från yttre påverkan när de tänker och föreställer sig. Kritiskt tänkande är få drömmare förunnat.

Det går inte att tänka sig hur det skulle vara att leva utan medlemskap i samhället. Den som tror att det går är naiv. Ingen är född fri, på det sätt som drömmarna tänker sig. Vi är födda in i ett samhälle, och på det sättet är det helt omöjligt att värja sig mot de influenser samhället faktiskt har på oss som individer. Den hjärna vi använder för att tänka oss utanför är en del av det vi försöker lämna. Motsägelsefullt.

Vi är, på det sättet, produkter. Men det behöver absolut inte vara något negativt. Du är ju själv en medskapare av dig själv, och ju mer du utbildar dig förfinas de instrument för förändring du kan använda dig av.

De som är födda utanför samhället – om det är möjligt kan diskuteras, har problem att ta sig in. De har i sin tur svårt att tänka sig hur det är att inte sakna någon form av tillhörighet. Förmodligen är det en smärtsam upplevelse.

Frihet är en floskel, utan tvekan. Vissa tror att de når frihet genom rikedom, andra genom fattigdom. I slutändan handlar frihet knappast om något av dessa två motsatta tillstånd. Det är, till att börja med, en fråga om definition. Det finns ingen universell och korrekt förklaring av begreppet.

Språket är rörligt och betydelser ändras över tid. Den förklaringen skulle egentligen duga, men jag vill gärna gå ett steg längre; frihet är vad du själv vill. Om du känner dig fri är du fri, oavsett om du ur någon form av yttre perspektiv är fängslad. Därmed konstaterat: frihet och samhälle utesluter inte varandra.

Annonser

En reaktion på ”Frihet – en floskel

  1. Om vi är våra egna medskapare, kan vi själva – individuellt – sätta definitionen för frihet. Eftersom det är något man personligen uppnår så är det ett personligt mål. Dvs inget man kan läsa sig till hur man finner, vägledning kanske man kan åta sig från annat håll dock. Vi skapas ju inte med essence, det är något vi tillverkar medans vi lever. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s