Konstruktivt förslag

Jag brukar ofta kritisera samhället. Gnäll utan förslag till lösningar. Här kommer dock några tankar på hur samhället, från en individuell nivå, kan förändras:

Sluta tänka i ”paket”. Jobb, fritid, ungdom och ålderdom ska inte vara fyrkantiga zoner som utesluter allt annat. Det är när allting flyter ihop, och tid och rutiner faller bort, som det verkliga livet börjar. Ett bra exempel på pakettänkande är charterresor. Bortom chartern finns livet.

Sluta sortera. Nåja, samma sak som ovanstående. Skillnaden är att detta gäller för alla sorts kategorier. Se det som ”intressant” eller ”ointressant” istället för att försöka kategorisera. Den som kategoriserar riskerar att lägga undermedvetna snubbelben för sig själv (”Vänta nu, jag håller ju på med något av typen A – då går det ju inte att blanda in det här av typen B”).

Lägg ner trygghetsberoendet. Du kommer att klara dig även utan pension. När det gäller jobb och liknande vinner du mer på att chansa än att stanna kvar i vantrivsel för ”säkerhets” skull. Om du sedan misslyckas är den erfarenheten värd mycket mer än 10 års tomgång på samma arbetsplats.

Sluta klaga. Förändra det du är missnöjd med, eller försök åtminstone se vad som skulle kunna lösa det du ogillar. Spontant gnäll kan på sin höjd reta upp andra, så att de gör något åt saken. I värsta fall slår dig på käften.

Acceptera dig själv. Njuter du av sadism? Erkänn det då för dig själv. Det är inget fel på dig. Samma sak med alla ”förbjudna” tankar och drifter. Om du gör verklighet av fantasierna kan det så klart bli problem med att bo i ett samhälle. Du kommer dock långt på att sluta försöka vara något du inte är. Alla människor har liknande tankar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s