Om religionens avskaffande


”Religion är roten till allt ont” och liknande kommentarer börjar i dag närma sig nivåer som ”Hoppas det blir fint väder”. Det ligger nära en allmän uppfattning. Den som säger det kan, samtidigt som han eller hon känner sig småradikal, vara ganska säker på att få medhåll. Och dessutom känna sig smart, eftertänksam och modern.

Jag har pratat med många som säger att religion är skit och dessutom tror att de är bland de första som kommit på det. Tröttsamt. ”Eftertanken” är ofta i flytande form.

Är då religionen ett sådant gissel? Tja, det har mördats och begåtts diverse obskyra gärningar i dess namn. Men problemet ligger inte i religionerna, utan i människan. De tankar som trycker på och vill bli förverkligade söker bara en täckmantel. Och den täckmanteln kan lika gärna vara ett ganska osofistikerat självbedrägeri som när främlingen råkar stöta till dig och du ger denne en höger i ansiktet.

Behovet av fysiskt våld och makt finns där ute oavsett religionen, det är det jag säger. Så om vi ”avskaffar” samtliga religioner kommer människobarnen att söka nya fanor att samlas under, för att gå till strid och puckla på varandra.

Flockmentaliteten är felet med människan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s