Utvecklingen går inte framåt

Utvecklingen går framåt. Utvecklingen går bakåt. Utvecklingen har avstannat. Se där tre exempel, som tillsammans och var för sig ger den vanliga synen på utveckling.

Nämligen att utveckling alltid sker längs en rak sträcka, ungefär som ett tåg. När den i själva verket sker åt ett håll, som kan vara i vilken riktning som helst: bortåt.

Även om det rälslösa utvecklingståget passerar samma station flera gånger är det med olika bagage, olika erfarenhet. Synen på stationen kommer inte att vara densamma varje gång.

Att vi 2008 skulle börja använda metoder som lades i malpåse 1988 betyder alltså inte att utvecklingen gått bakåt. Bara att vi, rikare på erfarenhet och med andra synsätt, prövar en gammal metod. Och då är frågan om man ens kan säga att metoden är densamma.

Det är inte lika illa att säga att utvecklingen går framåt. Dock är framåt och bakåt två följeslagare, som behöver varandra. Utan framåt inget bakåt och så vidare. Därför är det bättre att säga att utvecklingen fortgår, pågår eller liknande.

Utvecklingen rör sig alltid, det är dess natur. Om den står stilla finns den inte. Att säga att utvecklingen står stilla är som att säga att ljuset är frånvarande, istället för att konstatera att det är mörkt.

Annonser
Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s