Själv är inte bäste dräng

Stolthet är bland det dummaste som finns. Speciellt när det kommer till ditt eget välmående.

Jag är uppfostrad enligt det gamla talesättet ”Själv är bäste dräng”, som betyder att man ska göra precis allt själv. Aldrig be om hjälp, trots att arbetet tar överdrivet lång tid. Numera lever jag dock istället efter ”Det du är dålig på kan du be din vän om, och i gengäld gör du det din vän är dålig på”.

Ett företag fungerar bäst när var och en gör det han eller hon är bäst på. Då sker så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt, med hög kvalitet. Därför har anställda på framgångsrika företag väl definierade roller.

Självdrängandet är alltså synonymt med ineffektivitet. För även om man kan vara bra på många saker, är man inte bäst på allt. I bästa fall är självdrängen halvbra på allt, med halvbra kvalitet som resultat.

Så svälj stoltheten och våga be om hjälp. Våga erkänna att du har brister, och koncentrera på det du är bäst på. Då mår du bättre, resultatet blir bättre – och du kommer dessutom att bli ännu bättre på det du redan är bra på.

Annonser
Okategoriserade

En reaktion på ”Själv är inte bäste dräng

  1. I mitt fall är stollthet inte bara förödande, utan dödande. Hade jag inte böjt på fetnacken å bett om hjälp hade jag garanterat varit död idag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s