Natur vs utveckling V

När denna följetong kommit till sin femte del är det dags att komma till det som födde själva resonemanget: ska vi ingripa i ”naturens skeende” eller inte?

Givet är följande exempel:
En person har en medfödd genetisk sjukdom som kommer att avsluta hans/hennes liv inom kort. Om inte den moderna läkarvetenskapen ingriper. Vilket också innebär att personen kommer att kunna reproducera sig och eventuellt sprida sin genetiska sjukdom vidare till kommande generationer.

Ur ”naturens” synvinkel ska personen rensas bort, en sorts skyddsmekanism för den mänskliga arten.
Ur ”utvecklingens” synvinkel ska personen leva, eftersom allt liv är heligt och okränkbart.
Vad tycker du personligen?

Det finns flera resonemang kring vad som gör människan speciell och ”skapelsens krona” (något man verkligen bör ifrågasätta!). Personligen skulle jag säga att vi är den enda art som medvetet vårdar sådant som bland andra arter hade lämnats att dö (eller dödats aktivt – se hur höns behandlar skadade artfränder exempelvis).

Nu låter det som jag tar ställning för att aktivt ”rensa ut” allt som anses svagt. Men så är det inte, min något elitistiska människosyn till trots. Vård av det svaga vittnar om något bra hos människan som art. Och bara en sån åsikt är ett ställningstagande för utveckling, mot ”naturen”.

Man skulle kunna säga så här: sett ur ett utifrånperspektiv, med endast artens fortlevnad för ögonen, är det enklare att inta naturperspektivet. Medan det, individ för individ, är enklare att ta ställning för att hjälpa även det naturen vill ha bort. Individperspektivet tenderar att se människan som något mer än ”bara” en biologisk varelse, och smickrar oss lite där.

Vad vill jag egentligen ha sagt med detta? Egentligen inget annat än att belysa de två sidor som inverkar i resonemanget.

En sista fråga:
Vem tar egentligen ställning för naturen? Vem bryr sig om vad som händer med mänskligheten efter att personen själv dött? Jag vet att det finns människor som resonerar så, men jag förstår dem inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s