Vem är sjuk, vem är normal och vem ger definitionen?

Om en person känner inre frid av att mörda, är det då ok att göra det? Om inte: vilken är förklaringen till att det är fel?

Anders Eklund, den numera kände Engla/Pernilla-mördaren, är enligt psykundersökningen frisk. Intressant. Frågan är vad som anses sjukt. Och här är jag icke ute efter den moraliska aspekten, typ ”Vilken sjuk människa som mördar ett barn?”. Det är ointressant, då det egentligen bara handlar om ett uttryck för avsky formulerat som en fråga.

Jag är ute efter normen. Vem bestämmer vad som är sjukt och friskt, och när tas detta beslut? Är det ett majoritetsgenomsnitt som gäller? Det är en skrämmande tanke. Om 70 procent av Sveriges befolkning blir sexuellt upphetsade av gummistövlar är det därmed normalt att bli upphetsad av gummistövlar. Eller tänker jag snett här?

På den gamla ”goda” tiden slängdes epileptiker, personer med paniksyndrom och liknande in i celler på mentalsjukhus. Nu har forskningen kommit längre, men fortfarande pratas det om normer. Vem är sjuk? Vem är frisk?

Det är normer som är grunden till utanförskap.

Annonser

4 reaktioner på ”Vem är sjuk, vem är normal och vem ger definitionen?

  1. Fast det är inte helt godtyckligt normbaserat det där med friskhet. En viktig premiss för mental ohälsa är att man mår dåligt. En annan är att det styr ens agerande på ett skadligt sätt för en själv eller andra. Det finns en mer objektiv patologisk faktor i det hela.Självklart finns det gott om fall där det är svårt att diagnosticera som tex i fall där personerna verkar må bra. Men då finns det andra kriterier som man kan gå efter som har med förståelse av andras tankar och empati att göra som också är hyffsat objektiva. Autism är ju ett väldigt konkret exempel på brist på förståelse/insikt av andras tankar som ingen skulle ifrågasätta som en sjukdom. Gränserna drar man sen när skada sker så att säga. Det är ett problem när det är ett problem. Troligen skulle många klassas som mentalt sjuka som fungerar i samhället, men eftersom de inte begår brott eller på annat sätt har med vården att göra så slinker de undan systemet. Men grundpremissen för mental ohälsa är iaf precis som för vanliga sjukdomar – att man mår dåligt. Sen så får man ju anpassa det i en del fall – precis som med vanliga sjukdomar där man inte känner något heller.

  2. Bra påpekande med att sjukhet innebär att må dåligt. Faktiskt utgår man ju, i det perspektivet, från individen. När det gäller skada en själv eller andra är det väl mer praktiskt lämpligt att låsa in dylika individer, även om de mår bra när de gör skada. ”Minimera lidandet” är utgångspunkten i det utilitaristiska perspektivet, och det får jag nog säga att förmodligen är det vettigaste. Även om det, tyvärr, innebär att majoriteten prioriteras.

  3. Det normala blir väl normalt när majoriteten av mäskligheten faller in under samma tyckande och tänkande så om 70% blir upphetsade av gummistövlar så anses det väl normalt, men om 10% blir det så anses det nog som en avvikelse och därmed lite onormalt. Att förgripa sig på ett barn och sedan mörda barnet anses nog inte helt normalt. Men även om 0,01% skulle tycka att detta är normalt, är det ju inte säkert att dessa människor skrider till verket, så det är nog som Antimonite säger att ”en viktig premis för mental ohälsa är att man mår dåligt”. Men då undrar jag om man alltid är medveten om att man mår dåligt eller inte? Och är man sjuk om man själv inte anser sig må dåligt? Fast då kommer man ju åter in på frågan om vem som är sjuk och inte. Nu börjar jag trassla in mig lite, men vad jag ville komma fram till tillslut är att jag har funder at precis som du; vem bestämmer när någon är sjuk eller inte? Vart tar rymden slut?

  4. Jo, det är problemet med frågor som detta: till slut är man tillbaks från början igen :)Dock är det ett framsteg att inse just detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s