På åskådarplats i livet

Jag ser reklam för nya program på TV. Lekprogram. Som vanligt är det ”kändisar” som ska toka sig och ha kul, medan den okände förväntas sitta i sin soffa och nöja sig.

Hur viktigt är det att det är just Lill-Babs, Claes Malmberg eller Markoolio som skojar och skrattar i TV? Vilken skulle skillnaden bli om helt okända människor var med i rutan och lekte? Skulle tittarsiffrorna sjunka?

Jag tänker efter en stund, tvivlar på att det har något att göra med vem som är med och inte. Men sedan tänker jag på hur populära program som ”Ett år med kungafamiljen”, ”Nobelmiddagen” och liknande är. Och då känns det bara tragiskt.

Tänk själv på det bisarra i att sitta i sin soffa och titta på en TV-skärm med andra människor som äter. Porr har den funktionen att tittaren kan leva sig in i den, ja det kanske rentav är det som är poängen för många. Kan det vara så med ätandet? ”Oh yes, ta en tugga till av den där fisken!”.

För mig är det, som oftast, underdånigheten som är störande. Det faktum att människor finner sig i att underordna sig själva ”kändisarna”. Varför skulle mannen med fjärrkontrollen vara dummare, ointressantare och fulare än mannen på TV?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s