Myrstackssamhället

Lilla myra, vi förväntar oss av dig att du ska bära barr precis som oss andra. Tills döden träder in.

Den gemensamma moralen håller dig på rätt väg, samtidigt som du får en belöning av att göra Det rätta. Vi ska gå i rader tillsammans, strävsamt och med framtiden som det enda målet. Nuet finns icke, ty det är stackens framtid som räknas.

För varje ifrågasättande och otakt i vår marsch hotas vår kära stack. Lydnad, moral och självuppoffring är våra heliga ord. Du och jag ska tillsammans upprätthålla dessa ord. Vi må vara livegna, men vi ska visa alla som tvivlar att det är något bra!

Vi har samhörigheten. Gemenskapen. De osynliga bojornas själsliga slaveri. Härliga slaveri! En för alla, alla för en. Vi föds tillsammans, bär barr tillsammans och dör tillsammans.

Aldrig låter vi frihet och drömmar besudla våra sinnen och rämna vår stack, vårt monument till evigheten.

Annonser

2 reaktioner på ”Myrstackssamhället

  1. I Stephen Baxters suveräna bok Coalescent presenteras en bild av en värld där en liten grupp homo sapiens som lever i skydd från rommartiden evolverat i en riktning som mest kan beskrivas som en devolvering av individualismen till ett myrliknande samhälle. Boken slutar med att man flyttas 25000 år in i framtiden där denna andra människoras konkurrerar med homo sapiens med oss ”vanliga” i universum och trots att IQ och liknande har reducerats till obefintlighet hos dem, och att de lever likt djur så kan de tack vare den extrema kollektiva funktionen konkurrera effektivt med oss. De kan konkurrera efterom de finns i miljontal ggr fler i galaxen helt enkelt. De har ingen teknologi – men den blotta mängden räcker.Individualism är bra för kreativitet, men inte alltid i effektivitet. En intelligent myra i vår storlek skulle nog rätt snabbt konkurrera ut oss rent evolutionärt – eller åtminstone ge oss en match. Lite som det kollektiva Sovjet kunde konkurrera rätt effektivt med det individualistiska USA. Inte i bredd, men i allt man målmedvetet bestämde sig för att konkurrera kring.

  2. Där säger jag inte emot dig. Frågan är om vi ska underordna oss för resultatets skull. Personligen ställer jag inte upp på det.Jag tycker för övrigt om dina genomtänkta kommentarer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s