Språkliga illusioner

Språkets uppbyggnad lurar oss in i många tankefällor. En vanlig variant är hur engångshändelser fås att framstå som permanenta tillstånd.

Ok, det där lät hyfsat obegripligt. Jag ska ta ett exempel: när det pratas om en avliden människa brukar det ofta sägas ”Han är död”. Att vara död låter som en pågående process, liksom det är att vara levande.

Döden är, även om det är vanskligt att försöka peka ut ett exakt ögonblick, något som händer en enda gång. Som att tappa en sked på golvet. Döden är inte någon motsats till livet. Döden är en slutpunkt, och kan snarare räknas in i själva levnadsprocessen.

Vad är motsatsen till liv? Sterilitet. Brist på levande organismer. Att döden formuleras som en motsats är förmodligen för att den mänskliga hjärnan gillar att se saker och ting dualistiskt – att allt har en motsats. Språket är dessutom så till sin natur, att många ting definieras enklare genom att peka ut allt de inte är. Mörker är brist på ljus, exempelvis.

Det skulle inte vara korrekt att säga ”jag är död” ens om någon form av efterliv existerar. ”Jag har dött” är ok, men det nuvarande tillståndet skulle då inte kunna vara en permanent version av en engångshändelse (såvida det inte var en loop).

Det här med efterliv får mig att tänka på vad Sartre sa om ångest: människor är tvungna att ha fasta punkter i livet (som ett yrke att identifiera sig med). Att allt är i ständig förändring är det mest skrämmande som finns, och måste intellektualiseras bort (eller supas/knarkas). Utifrån det perspektivet verkar det väldigt vettigt att ett behov för religion uppstår. En mental snuttefilt, helt enkelt.

Annonser

En reaktion på ”Språkliga illusioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s