In med det nya, ut med det gamla

Jag köpte strumpor i dag. Något som görs med ett par års mellanrum, och alltid i större upplagor. Fick tillfälle att göra allvar av en idé: att kasta en gammal sak för varje ny jag skaffar.

Det bär mig emot att ha en massa saker som är ”bra att ha”, och egentligen bara ligger lagrade till ingen nytta. Därför försöker jag på detta sätt minimera mitt ägande av prylar som inte används. Sagt och gjort: en drös halvslitna (och i vissa fall helslitna) strumpor fick se sig själva nedsänkta bland soporna.

Någon dag tänker jag inventera allt jag äger (vilket inte är så skrämmande mycket) och kasta allt som inte använts de senaste två åren. Förutom de där vadarbyxorna för flugfiske, som jag fick i present (eller var det julklapp?) för X antal år sedan. X kan i det här fallet vara allt mellan tre och fem.

Annonser

4 reaktioner på ”In med det nya, ut med det gamla

  1. Lysande initiativ! Jag går som du själv vet i liknande planer och jag slänger redan i viss omfattning saker som inte behövs längre .I synnerhet slänger jag sådant som byts ut.Några tankar dock.. Hur rensa? Jag har bestämt mig för att ifall jag någon gör en helrensning, kommer jag bara att behålla sådant som är rena gåvor och knappt dem. Min Cthulhudocka, t ex, tänker jag aldrig slänga. Däremot hela min besticklåda, fastän min senaste uppsättning av en present.Vidare, har du något mål? Mitt är att sitta med en minimal uppsättning saker. Även min älskade säng kommer att ryka om jag gör som ovan. Jag talar om ingen bokhylla, inga böcker, ingen dator – drygt ingenting (knappt ingenting är absolut ingenting, härav språkbruket).Vad göra med alla saker? Att bara slänga dem känns som slöseri. Hellre då ge bort eller sälja saker. Jag funderar till exempel på att redan nu börja lämna böcker i det publika, kanske tillsammans med en liten lapp i stil med ”Ge bort denna bok eller behåll den, men tag för den guds skull.”.Jag inbillar mig att för dig som delar hushåll med fyra liv har det mycket svårare än mig. Det enda som hindrar mig är egentligen materians inneboende tröghet.

  2. Behåll det som är relevant för dig. Vilket kan innebära såväl praktiskt som estetiskt. Den viktiga delen är egentligen att inte ha ett lager av ”bra att ha”-grejer. Som dock bör skiljas från katastrof-motverkare och annat.Jag vill ha få saker eftersom det ger mig en känsla av frihet. Det är ett resultat av min vana att ifrågasätta precis allt. Mitt mål? Att hålla beståndet nere och ha så gott om plats som möjligt, så att jag kan röra mig fritt. Någon vettigare förklaring än en känslomässig kan jag inte ge. Det känns bra, helt enkelt.Jo, det är svårt att slänga ut allt jag vill ha ut beroende på sambo mm. Dock är hon lite inne på samma spår, om än inte lika extrem.

  3. Varför har jag bara trasiga strumpor i min garderob? Varje gång jag inser att jag har ett par trasiga strumpor på mig lovar jag mig själv dyrt och heligt att jag sk kasta dem när jag tar av mig dem. Istället hamnar de i tvätten igen och jag använder dem igen. Varför inte kasta dem på en gång när jag upptäcker att de är trasiga? Jo, därför att då skulle jag få gå barfota. Nu har jag i alla fall köpt tre par svarta sportsockar (slipper frysa om fötterna i dem) för 50:- på ICA Maxi. Kanske bode ha köpt tre eller sex par till..?

  4. Jag köpte 12 par för 99:- på Stadium. Blev dock fundersam efteråt när jag tänkte på hur billigt det är, och hur det kan komma sig. Något om skadliga kemikalier i kläder klingade till i bakhuvudet också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s