Okunniga sprider villfarelser och osäkerhet

En fördel med ett samhälle är att sysslorna kan delas upp, så att alla inte behöver hålla koll på allt. Men det kan uppstå problem, som när okunniga sprider information som inte stämmer. Den om strålning från elektroniska apparater är något jag stör mig särskilt på – om informationen nu är felaktig.

Sitter här och funderar på om det verkligen är farligt att ha en laptop i knät, som man. Blir det radiogrillade cohones eller inte? För det cirkulerar sådan information. Frågan är om den stämmer. För en person som inte är insatt i vare sig fysik eller biologi – som jag – är det irriterande att inte veta vad som gäller.

Det stora problemet är egentligen undergrävandet av auktoriteter. En professor i fysik borde rimligen ha bättre koll på om hjärnan blir skadad av mobiltelefonanvändande, än någon som gått en kurs i kristallhealing över en helg (för att ta ett extremt exempel). Men det finns samtidigt en sorts folklig retorik, som säger att ”forskare säger olika saker hela tiden”, ”man dör av allting ändå”, ”det är ingen idé att lyssna”.

Media ska också ha en skuld i det här. Hur många ”larm” har vi väl inte sett de senaste åren. ”Ont i magen kan vara okänd sjukdom” (snacka om paradox, förresten – hur kan sjukdomen vara okänd om den nämns i tidningen?), ”att prata i telefon kan ge hjärntumör” och så vidare. Det för tankarna till sagan Peter och vargen, där det eviga larmandet till slut ledde till att ingen lyssnade. Fullt förståeligt.

Men hur ser man då till att rätt information kommer ut? Ja, det är det där problemet med att den akademiska världen och samhället inte agerar med varandra smidigt nog. Och framförallt att de som sitter och väljer ut vilken sorts information som ska basuneras ut jagar sensationer snarare än relevanta fakta. Det är därför jag sitter här och är osäker på om jag kan ha min laptop i knät eller inte, om jag nu riskerar att bli steril eller inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s