TV-ockultism ersätter klassisk religion?

Hur kommer det sig att program om ”det övernaturliga” är så populära? Ser just nu Paranormal Egypt på TV4 plus.

Derek Acorahmedium som ska lösa egyptiska mysterier

Utan att ge sig in på diskussionen om vad som existerar och inte, så funderar jag kring vad förekomsten av en viss typ av TV-program säger om vår samtid. Är det här religion för den ”moderna människan”? Hoppingivande utan att kräva någon form av eget engagemang.

Just upplägget känns igen från andra tv-program på samma tema. Ett så kallat medium tas med till olika platser, och ska genom att undersöka platsen tala om vad som hänt där och vad sedan länge döda människor känt. Det finns helt klart en underhållningsfaktor även för en skeptiker. Ett exempel:

Mediet Derek Acorah är inne i en grav. Han står och känner på en stenvägg, ser fundersam ut. Då och då spritter han till, som om han fått veta något revolutionerande. ”Jag känner närvaron av en romersk soldat!”, ”Han är upprörd!”. Jag småler – och undrar samtidigt hur någon kan tro på detta. Funderar även på hur det kan framgå att någon är romersk bara av en känsla. Jag menar – om man nu köper mediumbiten – att det åtminstone kan tänkas att ”upprörd” är något som kan kännas av. Men romersk? Kändes han kanske ljushårig också?

Själva redigeringen av programmet lämnar mycket att önska. De medverkande pratar helst med halvviskande röster, som om de inte ville bli sedda av en förbipasserande. Musiken är mystisk. Ja, det är snarare ambient-ljud än musik. Det hela är överregisserat. Kameravinklar, färger, musik och dialog/monolog följs åt hela tiden. Inga dubbla budskap, och budskapet ska inte kunna tolkas på mer än ett sätt. Ingen plats för egen eftertanke – ett fördummande av tittaren.

Om det är något positivt med programmet är det just underhållningsfaktorn – detta är skrattretande och en parodi på sig självt. Något annat positivt är även att man slipper den där typiska biten som brukar förekomma i liknande program. Nämligen att en grupp människor står i ett mörkt rum och turas om att säga ”Tyst! Jag hörde något!”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s