Ett jävla krigande

Det är ett jävla krigande överallt. Tänker framförallt på Gaza. Hur kommer det sig att vi fortfarande har krig i världen?

Är det möjligt att krigandet ligger så djupt i generna att människor alltid kommer att panga på varandra? Eller kan man med förnuft och god vilja få fred i hela världen? Det tycks som de strider som utkämpas i dag är samma sorts konflikter som utkämpades för några miljoner år sedan mellan stammar, fast nu i globaliserad uppdaterad version med större ”stammar”.

Det är ju lätt att tänka ”Men om alla vore som jag skulle det inte finnas några krig”. Men då glömmer vi religioners inflytande i världen, och framförallt resultaten. För mig som icke-religiös är det mycket svårt att försöka sätta sig in i en fundamentalists tänkande och varande. Är det ens möjligt?

Det går ju att tänka sig en värld utan religion, men jag tror att något nytt skulle växa fram i dess ställe. Religion finns för att det finns ett behov, helt enkelt. Ett existentiellt behov föder en tro, som sedan mixas med politik och vips har vi lagat en splitterbomb.

Skulle människan förresten trivas i en helt trygg och säker värld utan konflikter? Om det nu finns en ”krigsgen” har jag svårt att tänka mig det. Det finns ju få saker som främjar grupptillhörighet, stolthet över nationer och viljan till framgång så som en krigssituation gör.

Läsning:
De 14 vanligaste frågorna om händelserna i Gaza besvaras här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s