Tar du avstånd från upphovsmannen?

Om en konstnär har åsikter du inte kan förlika dig med, tar du då avstånd från dennes konst? Vad ska det i så fall leda till?

Jag minns en artikel i musiktidningen Close-Up, där ledaren i bandet Therion ställdes mot väggen för sitt medlemsskap i Sverigedemokraterna. Han försvarade sig med att han vill ha koll på alla svenska partier, och medlemsskap är det enda sättet att få partiets utskick. Nu vet jag inte om detaljen med utskicken stämmer, men det är inte relevant.

På grund av det här blev Therion mer eller mindre bojkottade av tidningen. Just för att tidningen inte vill stödja högerextrema rörelser. Nu ska inte jag försöka ge någon definition på vad som är högerextremt (och jag säger absolut inte att Sverigedemokraterna är ett högerextremt parti!), men det är den här biten som är intressant. Ska man bojkotta precis allt en person gör, för att man inte delar hans/hennes åsikter?

Personligen förstår jag till fullo Therion-mannens tänkande. Han ville ha full koll, helt enkelt. Han hade för övrigt extrem kommunistlitteratur i hemmet, även det för att få koll. Men det väcker av någon anledning inte samma uppståndelse.

Vad vet vi egentligen om Sverigedemokraterna? Ja, jag skulle säga att det mesta vi vet kommer från medier. Och det är inte direkt någon nyanserad bild. Jag tänker inte ha några åsikter just nu, just för att jag inte tycker mig ha tillräcklig kunskap.

Men så till frågan. Ska vi bojkotta konst som kommer från någon vars åsikter vi inte delar? Nej, tycker jag. Jag tenderar att se konsten som något ”i sig”, och alltså strunta i vem som ligger bakom. Tycker det ligger lite i sakens natur just med konst, att det är verket som räknas. Men så klart finns det undantag, där just upphovspersonen spelar roll. Som i politisk konst. Om det sedan är anstötligt på det ena eller andra sättet får jag något att fundera på – oavsett vad jag har för åsikter. Och har jag ingen åsikt kanske jag blir tillräckligt insatt för att skapa mig en. Är inte det vitsen med konst?

Personligen får jag ut betydligt mer av att umgås med oliktänkandes tankar, än jag får av tänkare som bara håller med. Om jag får välja vill jag inte heller bli skyddad från ”farliga tankar”, om det nu finns sådana.

Annonser

En reaktion på ”Tar du avstånd från upphovsmannen?

  1. Jag håller med dig fullständigt i det du skriver. Det är bara i diktaturer som bara vissa politiska åsikter är accepterade. Här är sverigedemokrater räknade som nazister medan AFA är i stort sett rumsrena. Dom väcker iaf inte alls lika starka reaktioner. Konst bör bedömas som konst oavsett vilka politiska åsikter som upphovsmannen har om det inte är politisk konst som du säger. Men även då kan det vara intressant och det ger klart mycket mer att diskutera med oliktyckande än att bara sitt och beundra varanda för att man har samma åsikter och ”vet bäst”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s