Var inte en dörrmatta

Ett visst mått egoism är ett måste för att inte bli en dörrmatta i livet. Dörrmattor har en förmåga att bli trampade på, smutsiga och till slut gå sönder.

En närståendes situation får mig att tänka på det här med att inte vara för snäll. Den som är snäll och generös mot fel personer blir utsugen och matt i slutändan. Ofelbart. Jag har själv hamnat i fällan flera gånger och lärt mig läxan. Det där martyriska lidandet som återstår när du sugits ut av dessa psykiska vampyrer är ingen belöning. Det kan lätt verka så, för det är rätt skönt att tycka synd om sig själv.

Var generös mot de som gjort sig förtjänta av det och ignorera resten, om du nu inte vinner på det rent taktisk eller av andra skäl. Säg att du har 100 liter generositet att ge bort. Vill du då dela upp det över 100 personer, där en stor del är sådana du inte hyser några varmare känslor för, eller bjuda de fem närmaste på varsitt rejält glas?

Sparka ut de människor som inte bryr sig om dig ur ditt liv. De tar din energi utan att ge något tillbaka. Se till att omge dig med sådana som säger sanningen, inte går bakom ryggen och som du faktiskt mår bra av att umgås med. Sådana som också tål en delad mening, kan kramas efter en konflikt och som bjuder tillbaka.

Annonser

5 reaktioner på ”Var inte en dörrmatta

  1. Precis så är det. Marginalmänniskor kallar jag dom för dom som man lika gärna kan stryka från listan.

  2. Den som inte är generös mot främlingar får ju inga nya vänner.Men rimligen gör man det som känns rätt, utan plikt eller moral. Det är nog lättare att ge om man är fri från de psykiska vampyrerna iaf.

  3. ”Den som inte är generös mot främlingar får ju inga nya vänner.”Men varför vara generös emot främlingar? Man känner ju inte främlingar och enligt din post skall man vara neutral emot dem.”Men rimligen gör man det som känns rätt, utan plikt eller moral.”Där håller jag med dig, oavsett vad du säger i ditt inlägg.”Det är nog lättare att ge om man är fri från de psykiska vampyrerna iaf.”Vad har detta med något att göra?

  4. Tja, om man är generös mot främlingar testar man dem. Och ser vad de gör med generositeten…Att det är lättare att ge till främlingar när man är fri från vampyrer har en hel del med saken att göra. Jag menade där att psykiska vampyrer tynger ner en, och därmed är det inte troligt att det finns något ”överskott” att ge av när de närmaste fått sitt. Tänk delning av 100 liter på tre personer. 30 var och 10 överskott att testa främlingar med :)Men jag menar också, vilket jag inte skriver, att jag inte ser något fel i att ignorera främlingar helt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s