Frihet

Vad är egentligen frihet? Annat än en subjektiv känsla alltså.

Jag tänker mig att det finns en värld bortom människan, som existerar objektivt så att säga. Människan försöker ständigt nå ända fram till denna värld, men är begränsad av sig själv. Förutfattade meningar, erfarenhet, språk, sjukdomar, synfel, grubbel och allehanda mentala skygglappar (man ser vad man vill se, mer eller mindre).

I sin jakt på sanning slåss människan ständigt med sig själv. Men hur är det då ställt med friheten? Ja, den existerar runt omkring människan. Friheten finns på samma plats som sanningen, men också i ointresset för jakten på sanning. Att nå ända fram och uppfatta allting objektivt är en väg till frihet, och att ge upp hoppet helt om sanning är en annan. Den som jagar friheten flyr ständigt och bygger bara en större bur.

Friast av alla borde vara den omedvetna, stenen eller trädet. Dock begränsas de av sina fasta positioner. Om de fick ben och en vilja vore de istället begränsade av livet. Träden är dock begränsade av livet redan nu, men i det perspektivet är så även stenarna. De vittrar, spricker och blir sand.

Vem är fri i en föränderlig värld när inte ens stenen har någon ro?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s