Den nödvändiga halmgubben

En vanlig retorisk miss (ibland även en medveten fuling) inom politik är att tillskriva sina motståndare åsikter de inte har, och sedan angripa dessa fiktiva ståndpunkter. När det gäller krig tror jag dock ”halmgubben” är av vikt.

Den före detta S.N.U.S.-skribenten Alex Birch skriver ibland tänkvärt på Corrupt.org. I en av fredagens bloggposter tar han upp det där med att demonisera sina fiender.

Självklart är det ett misstag att hoppa på någon för något som man själv har hittat på. Även om det är en fungerande taktik tycker jag det är meningslöst i slutändan. Den som ser diskussioner som en tävling har förstås en annan åsikt (och det kan även jag ha, om det är underförstått att diskussionen inte är tänkt att leda till något annat än förströelse).

Däremot tror jag det vore omöjligt att föra krig om inte fiendesidan demoniserades. Det är säkerligen enklare (jag har dock inte testat!) att skjuta en barnätande våldtäktsman som plundrar lik än en sympatisk likasinnad. Att de demoniska egenskaperna inte stämmer för fem öre saknar betydelse för den som håller i vapnet.

När kriget är slut är det enklare för de överlevande att se tillbaka på alla dessa hemska individer de räddat världen från, än lågmälda frimärkssamlare som gillade att spela cello och dricka te med systersonen.

Jag tror den här demoniseringen rentav kan motverka post-traumatisk stressymptom och allt vad det heter. Om samvetet är rent mår man bättre. Förutsatt att självbedrägeriet lyckades.

Annonser

En reaktion på ”Den nödvändiga halmgubben

  1. Tråkigt nog förekommer detta väldigt frekvent, mer ofta än sällan på grund av okunskap om sin motståndare. Därför uppmanar jag ständigt ifrågasättande av självet. Alla som kallar sig fascister borde därför läsa Kapitalet, alla judar läsa Koranen och så vidare.Enbart när man överbevisat sig själv åt det ena eller det andra hållet vet man att man är en sanning på spåren.A.M.S.G.M.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s