Värdet av ett värde

Jag har brukat kalla mig nihilist, eftersom jag inte tror på värderingar som inte är subjektiva. Men vacklar jag nu?

Jag skulle inte kunna bevittna en våldtäkt utan att ingripa, på något sätt. För mig är blotta tanken på den typen av kränkning och tvång upprörande nog för att blodet ska koka. Att få spöa upp en våldtäktsman är nog något jag skulle njuta av, rentav.

För vissa utgör det jag just skrev ett bevis på en ”objektiv” moral, och tillika ett bevis för att jag inte är nihilist. Men så enkelt kan det väl inte vara?

Utan tvekan finns det flera som har samma åsikt om våldtäkter, men det säger ju inte att alla har SAMMA åsikt för det. 1 000 personer som avskyr våldtäkt=1 000 subjektiva uppfattningar, eller? Annars skulle det kunna klargöras, en gång för alla, om pizza är gott eller inte.

– Är pizza gott?
– Nej. Den tesen har forskare avgjort vara falsk.

Det finns nog många gemensamma åsikter hos människor, just för att det är en och samma art. Speciellt inom samma kultur. Men så finns det de som tycker annorlunda, eller inte alls.

Nihilism är rätt vagt som samlingsnamn ändå. Ibland är det en ungdomstrotsig ”jag bryr mig inte”-punkgrej, ibland en fascistisk politisk åskådning som delar upp allt i två sidor och väljer den tredje.

För mig fortsätter nihilismen vara ett verktyg, så jag ger nog fan i att kalla mig nihilist. Eller brukar du kalla dig borrmaskinist för att du ibland använder borrmaskin?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s