Kvacksalvare då och nu

Här i området där jag bor var det vanligt med kringresande helbrägdagörare förr i tiden. Ofta lockade han till sig kvinnor som ville bota diverse krämpor.

Bloggen Orsakverkan tar allt som oftast upp ämnet kvacksalveri. Jag hade tänkt skicka ett mail till blogginnehavaren om det jag ska berätta nedan, när jag insåg att det faktiskt kan vara rätt underhållande för flera.

Helbrägdagöraren anlände samma tid varje år, och han var väntad. Hela områdets halta och lytta hade tagit sig till den överenskomna mötesplatsen. Mestadels var det kvinnor som lockades. Varför det var så kan man fundera över. Är det inte så än i dag, att kvinnor är ”main targets” för bluff- och bågverksamhet inom hälsosektorn?

En av besökarna ett år var dock en man. Han hade sned rygg sedan födseln, och ville gärna räta ut den så att han skulle få enklare att arbeta. Han berättade det för helbrägdagöraren, som snabbt fann på råd. Botemedlet: en balja med varmt vatten. Mannen skulle sätta sig på en brädbit som tvingade ryggen att bli rak. På grund av det varma vattnet skulle ryggen mjukas upp och bli formbar. När den väl mjuknade skulle den tvingas in i ett rakt läge. Därefter skulle patienten resa sig upp för att ryggen skulle stelna i rätt position. Mannen följde anvisningarna under en tid, men de fungerade inte.

En kvinna som besökte helbrägdagöraren hade någon åkomma som rörde huvudet. Det kan ha varit migrän. Rådet till henne var att, under ett par veckors tid, gå runt med ett omslag av koskit på huvudet. Något hon också gjorde. Även det visade sig verkningslöst.

I dag är världen mer upplyst, vilket har lett till att helbrägdagörarnas ”arvtagare” måste vara listiga. Men ändå går folk på sådant som kan te sig helt obegripligt. Ett exempel är patienter som lät tandläkare med mycket märkliga metoder dra ut flera tänder, och även en del av käkbenet. Detta hände alltså på 2000-talet, ifall ni nu undrar om händelserna var samtida med vatten- och koskitskurerna. Huvudpersonerna var ett medelålders par, som båda var (är?) homeopater.

En undersökning gick till på följande sätt: en homeopat höll i patienten med en hand. Den andra handen och armen höll homeopatens make i. Patienten blev sedan ombedd att markera tand för tand med sitt finger. På varje tand kontrollerades om homeopatens make lyckades bryta ner hustruns arm i armbrytning. Om detta lyckades var tanden svag och drogs ur. Samarbete skedde med en legitimerad tandläkare, som följde anvisningar från homeopat-paret. Tandläkaren miste, efter anmälningar och rättslig prövning, sin legitimation. Homeopaterna gick fria, så vitt jag vet.

Vid ett tidigare tillfälle pratade jag med homeopaterna. De varnade för att min mobiltelefon inte hade det rätta avskärmande skyddet som krävdes för att skydda mig från sterilitet. De berättade även att vatten slås ”sönder” i forsar och vattenkraftverk. Enda lösningen på det problemet är, enligt dem, att virvla vattnet i speciella anordningar. Enligt rykten ska det finnas dylika i regeringskansliet…

3 reaktioner på ”Kvacksalvare då och nu

  1. "Botemedlet: en balja med varmt vatten." Hahaha, jo, det gör nog susen mot en sned rygg :)Tack för ett trevligt inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s