Auktoriteter

Auktoriteter. Som ung stångades jag emot dem, och trotsade gärna. I den akademiska världen ifrågasatte jag dem.

Som något äldre inser jag auktoriteters funktion. Som gott föredöme och lugnande inslag, och i näringslivet en roll varken mer eller mindre (funktionen chef behövs, helt enkelt – därför är det vettlöst att prata skit om chefen bakom ryggen). I den akademiska världen är en auktoritet något som fortfarande bör och ska ifrågasättas, men det gäller samtidigt att vara beredd att lyssna. Att inse att den kunnigaste förmodligen vet bäst.

Auktoriteter är åter aktuella när det gäller den nya influensan A/H1N1. Folklig misstro står mot expertis. Ska vi lyssna på konspirationsteoretikern eller den där typen som forskat inom medicin i åratal? Ja, det borde inte ens vara ett val. Men det är det, likväl. Av okänd anledning tycks alltför många ha lättare att ta till sig bisarra huskurer som innehåller koskit, än vad den medicinska forskningen kommit fram till under de senaste 50 åren.

Lyssna på den som kan mest, är mitt råd. Men det är klart: räknar du med dolda agendor är du rökt i vilket fall som helst. Insiktsmässigt alltså.

Men nu ska jag inte få det att låta enklare än vad det är. När det gäller den nya influensan finns det ”högt uppsatta” inom medicin som säger motstridigheter. Några är för vaccinering, medan några är mot. Risken är att de osäkra börjar gnugga kristaller mot varandra i ren förvirring.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s