Det går inte att bygga ideologier av intet

Gårdagskvällen ägnades åt vindrickning med en vän, vilket resulterade i diskussioner av filosofisk natur. Vi pratade en hel del om nihilism och kom fram till en del kring detta.

Nihilism är att inte tro på en objektiv moral, kort och gott. Mycket mer än så har dock lästs in i begreppet genom tiderna. Bland annat har nihilism/värdenihilism utgjort medel för förolämpning inom den akademiska världen (Hägerström blev kallad värdenihilist).

Med Nietzsche kom begreppet nihilism, men idéerna fanns tidigare och omnämndes bland annat i Bröderna Karamazov. Nu ska jag inte leka historieberättare dock. Det jag vill ha sagt är att Nietzsches förkärlek för styrka, manlighet och så vidare sammanblandats med hans nihilism. Och det är ett misstag. Det som följer av nihilismen är att moral är något helt och hållet individuellt. Visst går det att bygga ett samhälle utifrån detta, men det behövs exempelvis utilitaristiska idéer för att överhuvudtaget kunna säga något om rätt och fel (vilket är ett måste i ett fungerande samhälle, enligt mig). Nihilismen i sig är oanvändbar som utgångspunkt.

Något vi kom fram till under diskussionen i går var för övrigt att nihilism är en teoretisk konstruktion. I den finns inget som helst krav på att ”utövaren” måste handla enligt sin övertygelse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s