Socialt värre

Jag har satt på mig en flamsäker dräkt och inlett en exkursion, där målet är Helvetet. Så kan jag se på faktumet att jag numera försöker ”hänga med” i den aldrig sinande strömmen av sociala media.

Nej, det är sannerligen inte min stil att mingla. För Twitter och alla dess syskon och halvkusiner är nog den digitala motsvarigheten till just detta. Ett ständigt flöde av tjatter ut i etern. Den som inte hänger med är socialt död. Och den som är socialt död går helt klart i otakt med dagens samhälle. Och då blir det svårare att försörja sig för den som är i de branscher där det är viktigt, vilket är rätt många.

Som om jag skulle bry mig om lite otakt? Nej, det stämmer på det privata planet. När det gäller jobb och den bransch jag är verksam inom är det nästan ett måste. Så vad göra? Gnälla och borra huvudet i sanden, eller försöka hänga med och dra nytta av det hela? Inte så svårt val. Knepet är att hålla privatlivet utanför, men ändå ge sken av att vara just det: privat. Samtalet i sig är det viktiga, inte reklamen – då gäller det att vara personlig.

Jag ser det här som ett strategispel, och det tror jag även gäller de personer som är riktigt bra på att socialisera. Inte på ett manipulativt sätt, utan ett professionellt. Det är så här man gör affärer numera; placerar sig själv som en dockmästare där dockan är en själv. Jag spelar rollen som mig själv, men kan också träda ur rollen och bli mig själv igen. Rörigt – ja, och det är inte helt lätt i början.

I den där P1-intervjun var jag inne på det här spåret, utan att egentligen fördjupa mig. Förstod att det varken fanns tid eller utrymme. Om du är fullt medveten om den där sociala rollen blir det desto enklare att ta av sig masken och bli den där folkilskna enstöringen igen. Och frågan är om det vore lika skönt att vara surgubben om man var det dygnet runt. Jag tror att tiden av anpassning höjer värdet på den del av livet när det är ok att låta mungiporna peka åt vilket håll som helst.

Snart blir jag betydligt socialare. De av er som hängt med länge och läst här och som jag litar på kommer att bli underrättade när det är dags.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s