Inte längre ett fan av Bamse

Efter en diskussion om barnprogrammet Bamse med en vän har jag reviderat, eller snarare fått en ny, uppfattning om världens snällaste björn.

Bamse vet alltid vad som är rätt och fel. Han tar direkt itu med de som gör fel, och resten av djuren i skogen godtar hans roll. Dunderhonungen ger honom kraften att ta itu med saker, och farmor är den som står för dunderhonungen. Andra viktiga roller i skogen: Skalman, den egensinnige uppfinnaren, Lille Skutt, den nojige fegisen, och så Vargen, han som gör fel och är ond – beroende på utfrysning/utanförskap. Ja just det, Krösus Sork, som medvetet gör fel och är ond på grund av girighet.

Är inte Bamse en symbol för den svenska socialiststaten? Som får kraften från skattepengar, levererade av farmor – en symbol för de svenska skattebetalarna. Lille Skutt är ”de svaga” i samhället. Skalman är den egensinnige som agerar på uppdrag av staten, för att leverera uppfinningar som skyddar medborgarna – FRA. Vargen är de missförstådda, framförallt kriminella, som blir snäll så fort han får vara med och leka med de duktiga och snälla. Krösus sork är den farliga och onda kapitalismen som med nödvändighet är ond, och som vägrar att bidra till farmors dunderhonung.

I Bamses värld finns ingen riktig liberal. Det är ”vi” mot ”dom”, och demonansikten målas på vemhelst som inte köper den socialistiska idén.

Bamse, snällhetsfascisten som gör anspråk på att definiera rätt och fel. Jag får dålig smak i munnen och tänker nu göra något så dramatiskt som att ogilla mitt gillande av Bamse på Facebook.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s