Jag är friare nu än någonsin

Just nu är den bästa tiden i mitt liv hittills. Det är en bra känsla. Jag saknar inte ungdomen.

Ungdomen är ett lidande, men samtidigt är det vårt eviga ideal. Högstadiet är förmodligen det värsta jag varit med om. En prestigekamp och ett famlande kring den egna personen, som är den största gåtan av alla. Du är endera en av de coola, en av de utsatta eller en grå mus som håller sig borta från trubbel. Jag var betydligt mer av det förstnämnda än jag upplevde då, och klassade mig som hackkyckling. När jag tänker på det var nog alla hackkycklingar på ett eller annat sätt.

Den valpiga ungdomen ledde till en ung vuxenhet där känslor av suveränitet och odödlighet gjorde intåg. Varför ska man bry sig och planera? Varför skulle man bry sig om någon annan? Eller jag tar tillbaka det där sista. Jag ville rädda världen, och hade alla svar på hur jag skulle lösa problem som ingen lyckats fixa de senaste 5000 åren. Mest snack blev det, men snacket attraherade andra som hade viljan men inte snacket.

Och så yngre medelåldern. En luttrad pragmatiker som fnyser åt naiva ungdomar och nyblivna studenter som tror att de är smartast av alla för att de kan ett Nietzsche-citat utantill. Ibland är jag nog för cynisk, men det här är helt klart den tidsåldern. Det är nu drömmar synas i sömmarna och kastas i soporna. Men det är också nu tanke blir handling betydligt snabbare än förut. Mindre snack, mer verkstad.

Jag blev inte kvitt civilisation, lagar och elände de första 30 (och lite till) åren, men jag sitter i alla fall här och lär mig saker utifrån vad jag gjort hittills. Inte illa det. Jag känner en frihet i att balansen mellan tanke och handling faktiskt är rätt bra. Innerst inne i skallen kan jag se mig själv sitta i en gungstol framför en eld, långt från bebyggelsen, med något gott stekandes över brasan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s