Inget fel med elit

Gång på gång seglar det upp diskussioner om elitism. Anledningen är nästan alltid att det är ”fult” med en elit. Alla ska minsann vara lika bra.

Finns det något sammanhang där det inte finns ett toppskikt? Nej, det är väl i princip omöjligt i praktiken (även om det är teoretiskt tänkbart med en värld av exakta kloner). Någon måste ju alltid vara bäst. Någon måste alltid vara sämst. Och så finns det ett stort fält där emellan där de flesta andra hamnar. Är det fult och dåligt? Jag tycker själv det är en märklighet att göra en värdering av det faktumet.

I Jantes drömvärld är förstås ingen bättre än någon annan, och ingen är sämre än någon annan. Den där avundsjukan och förljugenheten kring den stora illusionen existerar inte. För det är så fult att vara olika.

Vad är problemet med att vissa är bäst inom vissa områden? Och vad är det för problem med att kalla detta toppskikt för en elit? Problemet uppstår endast när det kommer in avundsjuka i bilden.

Inom idrottsvärlden är det här inget problem. I sammanhang som teoretisk kunskap verkar det desto mer problematiskt. Fysiska prestationer är det acceptabelt om bara några få klarar, men fan ta dig om du är skarp i huvudet.

Bloggposten är rätt illa skriven och inte speciellt genomtänkt, ska medges. Men ämnet är bra. Min avsikt är att återkomma i ämnet.

Annonser

2 reaktioner på ”Inget fel med elit

  1. ”Alla ska minsann vara lika bra”

    Är det inte snarare så att man vill att allt ska vara lika dåligt, så att de som är sämst inte ska känna sig sämre… Det är mitt intryck av elitföraktet i Sverige.

    Om du är väldigt duktig på något i skolan, så ska du hållas tillbaka, inte så mycket med åtanke på dig, utan på de andra i klassen. När folk gnäller om elitklasser i tex matte så kommer det ju alltid fram att det handlar om att utan duktiga elever i klasserna så går det ännu sämre för de som det går sämst för…

    • Ja, helt klart är det så. Jag tror dessa faktorer samspelar. Sänk högstanivån och inbilla folk att alla är på samma nivå. Tänker mig även att det här med ”plugghäst” hör ihop med den smeten. Genom att mobba den som har lätt för sig lär man folk att det är fult att vara bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s