Den romantiska drömmen om utanförskapet

Flykten från samhället. Att bryta sig fri. Att slippa allt. Ibland lockar tanken mer, ibland mindre. Men faktum är att det är en romantisk dröm, som kräver en hel del mod och rationellt tänkande för att kunna bli verklighet.

Allt som oftast snuddar jag vid tanken på att leva ett liv utan måsten, begränsningar och gemenskap. Det är en lockande tanke, som i sig kan ge tillräckligt mycket frihet för att tillfredsställa behovet av att slippa allt.

Vid en mer rationell eftertanke är själva idén egentligen rätt orealistisk. För det är väldigt lätt att ta för givet vad vi har i dag, i ett samhälle som är betydligt mycket bättre än det de hade för bara 100 år sedan.

I den romantiska drömmen om flykten från den materialistiskt fixerade världen, till den andliga oasen bortom de blånande bergen, där i ryms ingen kunskap och eftertanke om fattigdom, missväxt och sjukdomar.

Har ni sett Raskens på TV? Så, fast värre, var det att leva förr i världen. En vanlig förkylning kunde döda en människa, och det fanns inga trygghetssystem, välutvecklad sjukvård eller valfrihet om vad man ska jobba med. Stenhårt jävla arbete i skogen, på åkern och i hemmet. Jakt och fiske oavsett väder. Om det blev en för regnig eller för torr sommar – ja, då var det inte säkert att barnen överlevde vintern.

I en värld utan samhället med sina skyddsnät är det ganska precis ditåt du går. Någon stillsam tillvaro med metspöt på en sten med grässtrå mellan tänderna är det egentligen inte fråga om. Överlevnad blir det enda målet, dag efter dag och år efter år. Fritid? Skulle inte tro det.

Nu överdriver jag en aning, men ni förstår poängen. Att det överhuvudtaget går att sitta och drömma om att slippa samhället, fly bort och så vidare – det i sig är ju egentligen ett gott tecken. Ett samhälle är ganska bra om det finns dötid och trygghet nog att drömma sig bort. För det kunde en fattig torpare på 1800-talet inte göra. Säkerligen var det om en tryggare värld, i stil med den vi har i dag, denna väderbitna levnadskonstnär drömde om.

Jag skriver inte det här för att avråda från drömmar om ”utanförskap” och flykt – tvärtom. Snarare är mitt syfte att ifrågasätta mina egna och andras tankar om detta, för att sanera dem från flum och dagdrömmeri. Så att det kan bli något konkret av det hela. Steg ett är att sluta förkasta samhället. Fundera på hur de viktigaste delarna (sjukvård, försörjning, infrastruktur mm) ska kunna samsas med din dröm.

Annonser

En reaktion på ”Den romantiska drömmen om utanförskapet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s