För och emot att bo i skogen

Jag blir mer och mer sugen på att bo för mig själv (med familjen) en bit utanför samhället. Svaret är att bygga en koja, som jag varit inne på, eller köpa en befintlig bostad. Typ sommarstuga.

För koja krävs att jag äger mark, om jag nu vill följa lagen. Och det vill jag. Inte mycket mark. Det räcker med några få kvadrat för att få plats med en lappkåta i princip. Ja, det är förmodligen den enklaste typen av koja. Underjordisk koja kräver dränering och annat tråkigt, och överjordisk (kul ord) kräver en massa virke.

Lappkåta medger eldning inomhus, och så kan den enkelt flyttas dessutom. Om jag nu inte ställer ut en friggebod/barack mitt i skogen, som troligen skulle ge en alldeles för civiliserad känsla. Jo, det är lite grejen – kojan ska bryta med samhället mentalt/psykiskt, så varför inte fysiskt?

Jag har även tänkt på en mer bekväm lösning. Nämligen att köpa en jaktkoja, fäbodstuga eller liknande. För den tänker jag mig en ellösning och kanske även internet (mobilt funkar i och för sig, om täckningen är ok). Den här lösningen blir alltmer lockande i och med att den medger ett boende under längre tid, om så önskas. Kojan är mer för övernattning under kort tid. Tanken på att sitta i en enslig koja i skogen, utan grannar, och skriva på min sagobok är lockande. Med tanke på bokens karaktär skulle mörk granskog med vilda djur utgöra perfekt inspiration.

Tänker jag ett steg längre överväger jag plötsligt ett permanentboende i skogen. Och ja, jag återkommer till sådana tankar. Det faller dock på fruns tveksamhet, och det faktum att vintern kan bli bökig. Om vägen till civilisationen inte plogas vintertid blir det problem med handling, skolgång för barnen och fritidsaktiviteter framledes (fotbollträning och sånt som barn kanske vill syssla med). Plus att barnen får långt till kompisar, och kompisar får långt till dem. Känns inte ok att sätta dem i en sån sits.

I och med att jag vill köpa mat och köpa tjänster som skola och läkarvård från samhället är det inget alternativ att flytta om inte vägnätet sköts. Och vem plogar mil av väg ut I ödemarken? Några alternativ som skulle lösa detta är: 1) Bli jävligt rik 2) Sköta mat och sånt själv. Sistnämnda vill jag inte hålla på med. Till skillnad från andra som är ”som jag” ser jag inget egenvärde i att få slita dygnet runt för att säkra maten.

Det finns en del att lösa, men omöjligt är det knappast att göra verklighet av detta. Jag kräver egentligen bara enslighet, och det kan man få bara någon kilometer utanför samhället.

6 reaktioner på ”För och emot att bo i skogen

 1. Räcker det inte bara med att inte ha någon granne nära? Måste det vara vildmark? Du bor väl i en by nu?

  Det är min erfarenhet att det i princip räcker gott med att bara bo i ett totalt fristående hus (alltså inget som ligger i en by eller nära ett annat hus) för att det ska kännas som man verkligen är själv. Det är först när man ser och hör sin granne, eller de kan se en, som känslan av att man bor intill någon infaller för mig.

  Tex tycker jag alltid att man är totalt befriad från grannar när man är hos föräldrarna. Som bor i en skånelänga mitt i skåne.

  En annan aspekt av detta är paradoxen att sällan kan man känna sig så ensam och anonym och isolerad från allt som i en stad.

  Dvs det du bor i nu, lite på ”landet”, men inte långt ute i vildmarken utan i en by, är ju det mest sociala formen av boende som finns (bortsett kollektiv). Troligen bor jag, som bor i lägenhet, mycket mer anonymt och privat på en hel del sätt än dig.

  Min poäng: Du kanske inte behöver sträva efter vildmark för att uppnå din isolation. Det räcker kanske bara med ett boende som är lite mer privat, lite mer anonymt. Tänk ”höga häckar så att du inte ser grannen” och du förstår vad jag i grund och botten menar.

  Jag tror att man riskerar misslyckas om man letar efter ensamheten i vildmarken. Det kan räcka med att flytta ett par 100 meter från närmsta granne.

  Det här med att flytta till vildmarken har ju även jag drömt om. Men samtidigt har jag i bakhuvudet att jag bittert skulle sakna bekvämligheterna från civilisationen. Saker som jag idag tar för givet. Och så det här med att man har barn, och att det knappast ska växa upp utan en rimlig närhet till lekkamrater.

 2. När jag tänker på det är det mer orörd vildmark som lockar, än ”slippa folk”. Så folkskygg är jag inte vanligtvis. Social, men vill kunna vara i fred vid behov (och behovet kan vara stort). Därför är det bra med att boende i civilisationen och ett ute i ingenstans.

  Som du märker velar jag mellan alternativen, och det är väl mycket för att det är en humörstyrd grej. En jaktstuga/sommarstuga som medger boende under längre perioder är nog det jag är ute efter egentligen.

 3. Kul att fler tänker likadant som en själv! Jag går i precis samma tankar.. Att leva i skogen avskärmad från samhället (och kunna välja själv när jag vill ha människor omkring mig) är drömmen jag strävar efter. Jag håller på att skriva en bok, plus att jag målar tavlor, ritar, skriver dikter och musik(allt som är kreativt egentligen). Att få tiden och inspirationen att gå ihop med jobb och annat är inte det lättaste alla gånger.
  Det bästa skulle vara att bo i en lappkåta eller dyl. och jobba bara då och då för att få ihop matpengar. Det kräver lite planering.. Men jag har fördelen att jag inte har barn. Min familj består av mig, min sambo och våra två hundar. Omöjligt är det inte.. En dag.. 🙂

 4. Jag älskar skogen, det är så lugnt och fridfullt och har alltid tänkt att i skogen ska jag minsann bo. Och så en solig vårdag på en slingrande skogsväg så sitter jag i passagerarsätet och ser hur den perfekta platsen för mitt hus uppdagar sig, och är borta lika fort som bilen rullar i 70 knyck. Åkt efter denna väg fler ggr efter denna och inte hittat min plats. Det var en perfekt plätt med vitsippor, tät granskog mot ”baksidan” och lite björkar och annat lövskog bland vitsipporna. Jag känner igen det du menar på att andra halvan är mer tveksam och jag har turen att inte bolla med barn än, jag behöver bara övertala min sambo 😉

  En dag ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s