Bögerier och frihet

Just nu pågår Stockholm Pride. I vanlig ordning inte utan att jag hör suckar om jippo, spöka ut sig och halv- eller helnakna människor som super och lever djävulen. Nå, jämför med en vanlig fotbollsmatch och tig därefter.

Pride är ingenting annat än ett firande av människors frihet, även om det må innehålla inslag av jippo och osmaklig politisk ”titta vad duktig jag är”-taktik (från politiska företrädare). Jag accepterar de där inslagen som något ofrånkomligt. Och inget ont i att göra lite PR för sig, egentligen.

Tidigare avfärdade jag Pride som ett jippo, rätt och slätt. Ett jippo som försvårar medelpöbelsvenssons acceptans av icke-hetero, och därmed bara försvårar för HBT. Så må möjligen vara fallet, att det suckas mer. Men samtidigt tror jag ingen homofob som är stadigt rotad i sin trångsynta föreställning ändrar uppfattning om Pride och HBT – oavsett hur Pride är upplagd.

Tänk dig själv ett helt liv där du inte kan vara dig själv. Där du kan bli mobbad, misshandlad och i värsta fall mördad för att du inte är heterosexuell. Vilket liv är ett liv där du inte kan vara dig själv? Och där en ständig oro för ”avslöjande” mal i det inre. Alla hetero som blivit mobbade någon gång i sitt liv kan förmodligen föreställa sig till viss del hur det skulle vara. Så är det fortfarande i Sverige – speciellt här i glesbygden, även om det blivit väldigt mycket bättre.

I andra länder är situationen etter värre. Jag har för mig att homosexualitet är kriminellt i 90 länder i världen i dag – 2011. Helt sjukt. Men det blir bättre. Pride ger mod till smygbögar och andra, och kanske vågar de berätta för sin omgivning mer om vilka de är. Kan vara sig själva mer och därmed må bättre. Som en man som älskar frihet kan jag bara älska den tanken.

3 reaktioner på ”Bögerier och frihet

 1. ”Jag har för mig att homosexualitet är kriminellt i 90 länder i världen i dag – 2011. Helt sjukt.”

  -Tror det stämmer faktiskt och det ÄR helt sjukt! Speciellt om man ställer det mot att ”Beroende” inte kallas ”sjukdom/diagnos”, i de allra flesta länder, utan är något man får skylla sig själv om man har…

  Upp o ner-vända värld!

  Tack för att du lämnade ett avtryck hos mig, så jag hittade hit igen! Underbart att läsa dina kloka tankar och resonemang! 🙂

  • …jag glömde ju själva ”bryggan” i mitt resonemang! Att homosexualitet var en psykiatrisk diagnos här i Sverige, för inte alls så länge sen…
   Tjing!

   • Kul att ha dig bland kommentarerna igen. Den här bloggen innehåller allt från mina gamla. Det inkluderar inläggen från Daneol och den Mannen från skogarna som jag hade på Blogger en kort stund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s