Kollektiv

Kraften som uppstår när människor bildar grupp är imponerande. Men vad styr utfallet?

Gruppens egenintresse kommer fram förr eller senare. Vad är det som avgör vilket resultatet blir? Vad skiljer en skenande skock med fotbollsfans som krossar närbutiker, från disciplinerade arbetare som bygger en lada på nolltid?

Är det traditionen? Det högre ändamålet? Att gruppen jobbar för ett syfte större än gruppen?

Är det dumma våldet som uppstår på plats lite som en tromb; det råkar bli som det blir? Alla bär på en gnutta krut som antänds. När gnuttan packats samman med andra gnuttor, och sedan antänds, sker en kraftig explosion.

Jag tror att även grupper behöver tänka.

Annonser

4 reaktioner på ”Kollektiv

  1. Ja det sägs ju att människan fungerar bäst i gtupp. Skulle förstås vilja tillägga att hon är som sämst då, också. Tänkandet blir det också sämre med. ”Skocken” ser upp till ledaren, som får stå för tänkandet. Gruppen behöver inte heller vara stor för att ta livet av varann. Det räcker med två…

  2. Där fick jag tänka till ett tag. En fungerande grupp… kanske en där inget står på spel, där ingen känner sig eftersatt eller mindre värd. Tycker att det verkar som om grupper automatiskt delas eller splittras efter en tid… Politiskt, religiöst….?

    • Kanske händer det när gruppen får en tydlig identitet. När individernas egenheter inte längre är tillåtna?

      En annan tanke är att vi människor kanske inte klarar att samsas i grupper överhuvudtaget. Grupp på hög nivå är ju land, och i ett land finns flera olika grupper som (inte sällan) bråkar med varandra. Å andra sidan ökar kampen mot andra grupper stoltheten över den egna.

      Är det möjligen så att det är de grupper som urartar som egentligen fungerar? Ställ i relation till en demokratisk process, som inte sällan blir stelbent och passiv just för att ojämnheterna inte hyvlas bort. Om det här lilla vårdslösa tankeexperimentet stämmer måste vi alltså endera gå åt varsitt håll som individualister, eller omfamna diktaturen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s