Det här med Gud

Guds existens var länge en viktig fråga i mitt liv. Det är den inte längre. Viktig alltså.

”Tror du på Gud?” frågade den mustaschprydde leende mannen på Fredagstimmen, som den här lättsammare versionen av söndagsskola hette. Vi befann oss i mormor och morfars grannars hus, där ett glatt kristet par med akustisk gitarr lekte lekar och själ med oss barn. Jag hade alltid en klump i magen över den här frågan, för jag gillade inte att ljuga. Och det tog emot att säga att ”nej, jag tror inte på Gud” när övriga barn endera svarade ”vet inte” eller ”ja”. Nå, det var inte farligt och ingen ifrågasatte mig, men jag gillade inte att sticka ut. Jag svarade ”vet inte”.

Jag ville tro på Gud, men fick kapitulera för min egen ärlighet.

Nästa gång jag svettades över frågan gick jag på en sorts scouter, som inte var ute så mycket i naturen som jag hade hoppats. Istället var det mycket fokus på Bibeln, kristendom, och sånglekar. Min bästa vän under den tiden (9-12 år) gick där, och då var jag kvar. Det lagades mycket god mat också, ska sägas. Det var en annan anledning till att stanna.

När jag återigen fick frågan satt vi i ett litet rum i en källare. Jag hade avancerat till gruppledare för en scoutpatrull som jag tror att hette Älgarna. Grön skjorta, orange scarf med någon sorts lädersnodd på. Vi gick laget runt, med en av de vuxna ledarna som förhörsledare.

”Tror du på Gud?”. Det gjorde jag inte den här gången heller. Det blev ett ”vet inte”, som smälte bättre in i gänget, där majoriteten svarade ja. Som mina händer svettades! Och det stack i armhålorna. Ville så gärna passa in.

Det blev några fler gånger också, obekväma frågor om min tro. Speciellt på scoutläger, där det var ”lovsång” på kvällarna. I samband med denna brukade folk gå fram och ”ta emot Jesus”, vilket innebar att de erkände sig till kristen tro. Jag blev hintad och klappad på flera gånger, välvilligt. ”Ska inte du gå fram?”. Men jag tystnade, tittade ner.

I högstadiet flyttade min vän, och jag gick ur scouterna. Banden till kristendomen klipptes. Skönt. Tror jag slutade med fotboll ungefär samtidigt. För jag var med i dessa två av ungefär samma anledning: mest för att vara någon som jag trodde att andra skulle uppskatta. I scoutfallet min vän, och när det gällde fotbollen ville jag inte göra pappa besviken.

Senare i tonåren blev frågan om Gud återigen aktuell. Nu från motsatt håll. Jag spelade death metal, lyssnade på death metal och en stor del av texterna attackerade kristendomen. Nu förväntades jag istället attackera något som för mig varit en, trots obekvämheten, positiv tillvaro. Visst, kritisk till flockbeteende och tvångsrekrytering till kristenheten var jag ju. Men att stämma in i textrader om att begå våld mot kristna personer kändes aldrig bra. Det fick sluta i att på skoj ta sig an det hela, men det kändes aldrig bra inuti. Inte för en person som föredrar äkthet framför ”glimten i ögat”.

Ärligt talat brydde jag mig inte om kristendom. Det var ointressant, men jag förväntades ha en åsikt. Ja, även om andra religioner. Så länge ingens utövande av det ena eller andra inkräktar på min och mina närmastes frihet och trygghet, så ignorerar jag gärna.

Ur death metal kom istället ett djupare existentiellt sökande, i kombination med fascination över det mörka i människan. Över människans vånda över sin egen relation med det andliga, och behovet av Gud som en garant för mening i tillvaron. Det blev många års sökande efter mening, kanske efter den där Gud som jag hade fixerat mig vid; en existens som jag inte erkände, är det ens en existens?

Nästan 40 år gammal skriver jag dessa ord, blickar tillbaka och känner tacksamhet över det som just har beskrivits. Inser att frågan om guds existens inte längre är intressant, för mening skapas av handling och inre personlig utveckling. Istället för att söka efter gudar har jag skapat ett liv där frågan om guds existens är irrelevant. Ett liv av äkthet. Oavsett vad som händer i eller efter det här livet, gör jag vad mitt hjärta tycker är riktigt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s