Ett bot mot ironin

Ironi och relativism är, utöver svek, det värsta jag vet. Båda dessa handlar i grunden om att inte ta ställning, att skoja bort eller förvirra diskussionen. Som att kasta sand i jättens ögon, istället för att tappert ta fighten – slugt, men fegt.

Ironi, en överdrift på ett trotsigt barns vis. Uppbyggd som ett sorts test som endast de likasinnade förstår, och den som klampar rakt mot strupen hos den ironiserande går med dumstruten i fällan. Med den som förstår och uppskattar ironin byggs istället en sorts tyst gemenskap, de klurigas klubb för personer som saknar värden andra än rent egocentrerade.

Relativism binder den som vågar kämpa för en hjärtefråga. Med ifrågasättanden, jämförelser och associationer, syftade att skapa en osäkerhet som hindrar från handling. Medan diskussionen som leder till intet fortgår, dör barn och länder brinner. Inte förrän Djävulen spiller blod i relativistens egen boning vaknar handlingskraften, men då kan det vara för sent.

Att hantera dessa två styggelser kan te sig väldigt svårt, framförallt för den som själv godkänner deras utövares världsbild. Men syna den dunkla given, och se hur enkelt det är att vinna om du inte längre tvingas spela med deras märkta kort.

Storma rakt på, ge inte vika. Bli inte insnärjd i passiv aggressivitet och menande blickar. Låt med kraft näven träffa bordsskivan och ställ dina verkliga värden mot inverterad tomhet. Känn hur den kvava kammaren blir som en skogsglänta strax efter regnet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s